Korrekturlæsning i PDF
Korrekturlæsning i PDF er en udfordring for enhver korrekturlæser. PDF er per definition et låst, ikke-redigérbart format. Når man ikke kan redigere en fil, kan man selvsagt heller ikke korrekturlæse den på traditionel vis, hvor man retter stavefejl, slåfejl, kommafejl og dårlige formuleringer direkte i teksten.
Så hvad kan man så gøre?
Der er fire muligheder, grundlæggende:
- Konvertere til et redigérbart format
- Sætte sticky notes/kommentarer de steder, hvor noget skal rettes
- Købe et program til PDF-redigering
- Få adgang til kildefilen
Konvertere PDF-filen til redigérbar tekst-fil
Skal man rette teksten i en PDF, er det en nærliggende løsning at konvertere den til et redigérbart format, eksempelvis Word. Det er bare ikke særligt tit, at den mest oplagte løsning er den bedste idé. Og det gælder netop her, for det er bestemt ikke problemfrit at konvertere en PDF til Word.
PDF'en skal OCR-behandles, og det giver ofte nogle problemer i ordene. Men det kan man måske leve med, for pointen er jo netop, at teksten skal korrekturlæses, så de fejl, der opstår som følge af OCR-behandlingen, bliver rettet.
Men sagen er jo den, at layoutet og formateringen i PDF-filer ikke bare kan overføres problemfrit til Word. Så man skal belave sig på at kopiere den korrekturlæste tekst fra Word over i det program, man har "bygget" teksten i, fx et layout-program som InDesign.
Derfor er løsningen med at konvertere PDF-filen ikke problemfri.
PDF-korrektur med kommentarer
En af grundene til PDF-formatets vide udbredelse er, at findes mange PDF-læsere på markedet, fx Billedfremviser (Mac), Adobes egen Adobe Acrobat Reader, EasyPDF, Foxit Reader med videre. Og netop pga. formatets udbredelse er enhver maskine med respekt for sig selv født med en PDF-læser.
De fleste læsere har værktøjer til at understrege ord, markere ord og indsætte kommentarbokse i PDF'en, altså elektroniske sticky notes, der kan sættes overalt i dokumentet.
Brug af kommentarbokse er også den mest almindelige metode til korrekturlæsning af PDF. Der, hvor teksten skal rettes, indsættes en boks, hvor man beskriver, hvad der skal ændres.
Det er en omstændelig proces at korrekturlæse på den måde, særligt hvis teksten er meget korrekturkrævende. Det er også tidskrævende for den person, der skal implementere rettelserne i kildefilen.
Redigere i PDF-filen
En PDF-læser er blot en fremviser, men en del fremvisere har værktøjer til at redigere teksten. Det gælder fx Adobes eget program til redigering: Adobe Acrobat Reader Pro. Med Acrobat Pro kan man rette teksten direkte i PDF'en, endda med track changes, så rettelserne bliver synlige. Det er en funktion, der minder om Words Registrer Ændringer-funktion.
Adobe Acrobat Pro er dog – som de fleste tilsvarende programmer – et betalingsprogram. Vil man tjekke muligheder, kan man prøve gratis-versionen i en begrænset periode.
Vil du eksperimentere med andre programmer til PDF redigering, kan du tjekke PDF Pro og Kofax Power PDF. De er gode alternativer til Acrobat og betydeligt billigere.
Glem PDF. Korrekturlæs i kilden-filen
Har man adgang til kildefilen, fx den oprindelige Word-fil eller InDesign-fil, er det naturligvis en korrektur-form, der trumfer alle ovenstående. Man kan rette direkte i teksten, og hvis man eksempelvis retter direkte i et layout-program, kan man løbende tjekke, at de sproglige ændringer ikke får layout-mæssige konsekvenser, fx at teksten i et afsnit bliver for lang i forhold til de øvrige grafiske elementer på siden.
Problemet er bare, at den person, der skriver og arbejder med teksten i sin oprindelige form, sjældent er den samme, der korrekturlæser den. Men kan man få adgang til kildefilen, er det klart at foretrække frem for at rette i en PDF.