Korrekturlæserens ABC

Korrekturlæsning er ikke bare korrekturlæsning. Jo, for så vidt angår dele af den formelle korrektur, er der ikke så meget at rafle om. Enten skal der være et komma, eller også skal der ikke være et komma. Enten staves bolsje "bolche" eller "bolsje". Hvis det staves "bolche", skal det rettes. Punktum.

Men korrekturlæsning er mere end det, og det er en kendt sag, at to professionelle korrekturlæsere ikke vil rette denne samme tekst på den eksakt samme måde. Sproget er fuld af valgmuligheder, uklarheder og tvetydigheder, og mange rettelser vil derfor basere sig på korrekturlæserens skøn. 

Korrekturlæsning er altså alt andet end eksakt videnskab. Korrekturlæsning er et håndværk. Forskellige tekster vil kræve forskellige rettestrategier og forskellige korrekturlæsningsmetoder. Og korrekturlæseren har måske sin egen foretrukne rettestil.

Artikelserien Korrekturlæserens ABC er en indføring i korrekturlæsning som et håndværk. I seriens 10 artikler kan du blandt andet læse om

  • forskellen på sprognorm og sprogbrug og de udfordringer, det giver korrekturlæseren
  • hvilken rolle korrekturlæserens skøn har
  • nødvendigheden af viden om sprog
  • forskellige strategier til korrekturlæsningen
  • brugen af marginkommentarer under korrekturlæsningen

... og meget mere.

Hos Opgavekorrektur tror vi stadig på en fremtid for traditionel korrekturlæsning – men er ikke blinde for AI's evner til at rette formelle fejl. Men en grundig og kompetent korrekturlæsning kræver, at man rent faktisk forstår den tekst, der rettes. Det gør AI ikke. Maskinen retter bare uden refleksion – og det kan gå grueligt galt.

Hvis du også tror på "analog" korrekturlæsning og gerne vil have en indføring i håndværkets forskellige aspekter, så læs artikelserien Korrekturlæserens ABC.

God fornøjelse.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.