Ret komma

ret-komma

Ret komma

Ret kommaret mine kommaer eller kommaretter. Tro det eller ej, men det er faktisk ord, som mange søger efter på Google. 

Hos Opgavekorrektur forstår vi godt problemet. Selv en dreven korrekturlæser kan komme i tvivl om et komma i ny og næ. Det siger ikke så lidt om de problemer, kommaet skaber. Så kunne man opfinde en ret komma-maskine, ville det nok være en kæmpe lettelse for de fleste. Men indtil den findes, søger man på Google efter en professionel kommahaj: ret komma, ret mine kommaer, ret kommafejl og så videre.

Og hvad finder man så? Jo, man finder blandt andet Opgavekorrektur, fordi vi er eksperter i at rette kommaer. Frygter vi, at man opfinder en maskine til at rette komma – en digital kommaretter?

Ja ... men det går nu nok. Det er jo heldigvis ikke kun kommaer, vi retter, men alle mulige fejl: stavefejl, tastefejl, grammatiske fejl, bøjningsfejl, kongruensfejl og alle andre fejltyper. Vi tager det hele, nu vi alligevel er i gang, og det gør vi, uanset om teksten er på dansk eller engelsk, og uanset om teksten er et speciale, en ph.d., en bacheloropgave, en bog, en blogartikel, et magasin eller en hvilken som helst andet tekst. 

Men har du en tekst, hvor du kun ønsker kommaerne rettet, så skriv gerne til os. Hvis du er studerende, tilbyder vi en særlig studievenlig pris, både for komma-korrektur, men også for fuld korrekturlæsning af din opgave.

Men start med at læse vores guide til kommareglerne – otte lette kommahacks, der hjælper dig til korrekt kommatering. Måske du selv kan rette kommaerne i din tekst, inden du betaler os for det.

Kommahaj eller kommatorsk?

Tjek dine kommaskills her.

Kommaets betydning

Hos Opgavekorrektur er vi ret vilde med kommaet, og derfor ligger der for os en stor tilfredsstillelse i at rette kommaerne i en tekst – også selv om kommafejlene ikke er vores egne 😉

Tag et klassisk eksempel på en kommafejl. Kongen nedfælder dommen over den tilfangetagne og giver den videre til fangevogteren:

Henrettes ikke benådes.

Og så har vi balladen. For hvad er det lige, den dom betyder? Ja, det kommer an på, hvor det komma, som kongen har glemt, skal placeres. Foran "ikke", av, så bliver fangen henrettet. Efter "ikke", så kan fangen gå sig vej uden videre tiltale.

Et andet eksempel – også i den morbide afdeling – er følgende:

Kom, lad os spise farmor.

Ups, skrev han virkelig det. Han er enten dårlig til at sætte komma eller kannibal – ovenikøbet en mere syg en af slagsen, der spiser familiemedlemmer.

Der bør naturligvis sættes komma foran "farmor", så det markeres, at "farmor" er en efterstillet tiltale, og den, der tiltales, skal ikke spises, men spise med.

Og man skal også passe på opdrættede fisk i et supermarked:

Det er så godt som umuligt at opspore fisk der ikke er opdrættet i køledisken hos fiskehandleren eller supermarkedet.

Det har skribenten nok ret i. Det er trods alt de færreste fisk, der fødes og vokser op i en køledisk. Men det er så heller ikke det, der menes. Hvis skribenten selv kunne rette kommaer, ville han have sat dem her:

Det er så godt som umuligt at opspore fisk, der ikke er opdrættet, i køledisken hos fiskehandleren eller supermarkedet.

Så giver det mening. Kommaerne hjælper læseren til at strukturere informationerne, så budskabet formidles klart. I tilfældet her er meningen, at det er svært at finde fisk i køledisken, der ikke er opdrættet, fx i et havbrug. 

Man oplever også jævnligt ejendomsmæglere, der snubler i kommateringen, så budskabet virker kontraproduktivt:

Mindre skøn landejendom med 4 hektar jord sælges.

Det er uheldigt, for man sælger jo ikke mange ejendomme ved at beskrive dem som mindre skønne. Meningen er selvfølgelig "mindre og skøn landejendom", og derfor skal der sættes komma efter mindre.

Også i den følgende sætning er kommaet betydningsskabende:

Han arbejdede en time, inden gæsterne kom.

Han arbejdede, en time inden gæsterne kom.

Den første sætning siger noget om, hvor længe han arbejdede. Den anden sætning siger noget om, hvornår han arbejdede. Det er to vidt forskellige ting, der udtrykkes, afhængigt af kommaets placering.

Og lad os slutte af med sætningen, der med al tydelighed demonstrerer kommaets afgørende rolle i sproget. Hvad betyder:

Hvis du kan så kommer du ikke, men hvis du ikke kan så kommer du.

Hmmm! Det står hen i det uvisse, så længe der ikke er sat kommaer.

Så stop med at sige, at det er lige meget, hvor man sætter kommaet. Det er det ikke, for kommaet hjælper til med at strukturere de informationer, sætningen giver, og i mange tilfælde er kommaet afgørende for sætningens betydning. Uden kommaer ville formidlingen bryde sammen.

Hjælp til at rette kommaer

Der er mange kommaregler at holde styr på, men hvis man kender de vigtigste, er man godt på vej. Så kan man i hvert fald ramme plet 8 ud af 10 gange. Hvis du ikke orker at rette dine kommaer selv, foretager vi hos Opgavekorrektur gerne en klinisk rensning af din tekst for kommafejl.

I de fleste tekster, vi retter, er der 20-30 kommafejl pr. side. Så hvis man skriver en tekst på 10 sider, vil kommafejlene alene tælle 2-300 stk. Det er voldsomt, og det forstyrrer helt sikkert læsningen og læserens indtryk af tekstens kvalitet.

Professionel korrektur betyder, at ALLE fejlene rettes i opgaven. Det gælder selvfølgelig også for kommafejlene og alle andre tegnsætningsfejl. 

Skriv til os her, eller gå direkte til bestilling:

loading

Kommahaj eller kommatorsk?

Tjek dine kommaskills her.

8 tanker om “Ret komma

 1. liva Svar

  Ringer din telefon heller ikke mere?
  Byline Freja Slesvig
  Efter at have læst debatten om ” Vi ringer ikke længere til hinanden” har jeg fundet ud af 40 pro-cent af danskerne foretager telefonopkald fra deres mobil hver eneste dag, viste en undersøgelse fra Epinion for konsulenthuset Deloitte fra 2016, i mens 54 procent dagligt sender Sms’er. Vi skri-ver altså i dag mere, end vi ringer. I debatten fortæller David Elsass “Når man bliver ringet op på telefonen, er det efterhånden et tegn på, at noget haster«, siger David Elsass, der er direktør for 3’s privatmarked.” synes det han siger angående om at man ikke kan ringer til hinanden, med mindre hvis det haster er ikke noget jeg har oplevet jeg ringer tit til mine forældre fx hvis jeg er taget hjem til min kæreste eller er taget til fest. Jeg ringer til min kæreste hver dag om aftnede for at hører hvordan hans dag har været for at være venlig det viser også du interesseret sig for andre. De snakker om at Unge bliver bange »Jeg har talt med flere unge i forskningssammenhæn-ge, som siger, at de bliver direkte bange, når deres telefon ringer. De tænker, at der må være noget galt, fordi det er så usandsynligt, at nogen kunne finde på at ringe for bare at hyggesnakke« Jeg ville sige det kommer meget an på hvem der ringer hvis det er mine forældre bedste veninde eller min kæreste bliver jeg ikke nervøs fordi dem snakker jeg tit med. Men hvis det er nogle jeg aldrig snakker med så er det rigtig at man nok bliver lidt nervøs for der måske er sket noget slemt. Så på den ene side synes jeg han har ret men på den anden side synes jeg det er at overdri-ve lidt. ”
  Med humørikonerne er vi begyndt at tale i moderne billeder eller emojes, Men jeg er ikke sikker på, at det er en entydigt positiv udvikling for menneskeheden, for det er menneskeligt essentielt at kommunikere direkte med hinanden. Vi har brug for at kunne mærke den, vi taler med, hvis vi ikke kan være fysisk sammen, og det kan telefonsamtalen. ’Hvordan går det’-opkaldet kan samti-dig fungere som en tiltrængt pause i tilværelsen, hvor man giver sig tid til at tale med en, man holder af.
  Teksten giver mulighed Mine telefonopkald, kunne man på den baggrund hurtigt konkludere, består af otte mennesker. Fem af dem er min familie. To er bedste venner. Og så er der selvfølge-lig kæresten. Så jeg ville sige på baggrund ad debatten har de nok ret i at telefonopkald er blevet skifte ud med sms. Men stoppe med at ringe er nok også at når du snakker med en person skal du lyde interesseret i det personen siger og de kan hører hvis du er
  Billede tekst Illustration: TeroVesalainen | Bigstock
  ked af det eller sur måske træt og gider måske ikke helt at snakke og så tror den anden person bare at du ikke gider ham eller hende. For, at vi selv kan bestemme, hvornår vi kommunikerer, og hvornår vi vil tage stilling til det, andre kommunikerer til os. At afvise i telefonen, lyve eller lægge på midt i et opkald, er jo ondt derfor fortrækker de fleste at skrive en besked frem for at ringe. Lader os tjekke, om vores venner har travlt uden at irritere dem. (Plus vi har muligheden for at tænke mere over, hvad vi har at sige.
  Det jeg mener omkring denne debatten, er at jeg godt kan se hvad de mener angående, med at vi er blevet rigtig gode til at sende beskeder, i stedet for at ringe når der er noget. Men det de siger omkring at når nogle ringer til dig, at du så tror at der er sket noget forfærdiget ville jeg sige er at overdrive når folk ringer til mig er det som realt fordi der er noget de ville fortælle mig eller snakke med mig om. Men jeg indrømmer dor at jeg skriver helt klart meget mere ind jeg ringer men det er jo heller ikke fordi man altid har tid til en samtale og så er jo jo bare nemmer at skrive en hurtig besked. Man kan hurtigt havne i en konflikt over besked. På telefon kommunikerer man oftest uden at kunne se hinanden og uden at kunne aflæse hinandens kropssprog. Det kan give problemer, fordi man kan komme til at sige ting, man ikke ville sige, hvis man stod ansigt til ansigt. Eller lyde sur uden at menene det surt.

 2. liva Svar

  Refleksion om covid-19 og skole😷

  Så nu er det første dag efter en dejlig lang sommerferie men alt ting er ikke som det plejer vi skal hole afstand og passe på hinanden men Selvom vi er tilbage i skolen, er der stadig folk der bliver smittet og dør. Og man skal have mundbind på i den offentlig transport og i forlystelsesparker som bonbon land og tivoli og mange andre

  Fx så kunne vi ikke komme på ferie og alle vores konfirmationer blev aflyst og udskudt til 6 sep. og jeg er lid bange for at den bliver udskudt igen. Fordi min kjole den passer kun lige og mine sko er næsten for små og vi kunne ikke komme på sejl skole. Og her over i skolen skal vi gå ind ad en anden indgang og vi må ikke gå rund på gangen eller ses med de andre klasser og måske skal vi til at have mundbind på i offentligheden

  og hvad kommer der til at ske i fremtiden måske skal vi tilpasse os med covid-19 hvis der kommer en bøgle-2 og måske bliver vores konfirmation udskudt igen og dag vi var i Tysk land og skulle handle skulle vi også have masker viklet jeg syntes at der både + og – ved fx et + kunne hver at jeg syntes at det er cool med alle de masker man kan få og alle mulige designs men et – minus kunne hver at man sveder meget når men har dem på.

  Og så var der fjerunder visning personglit var jeg ikke en saglig stor fan af fjerunder visning for de jeg syntes at det var meget savet at få hjælp og man kunne også misforstå hinanden meget nemt så jeg kan hel klat meget beder lig at vare her over i skolen også selv om at vi skal hole alle vores forholdsregler.

 3. muhudiin Svar

  De oprindelige olympiske lege, eksisterede gennem mere end tusind år frem til 393 efter Kristus. Hvor de blev forbudt af den romerske kejser, Grækenland var nemlig blevet en provins i det store Romerrige. Og kejseren bestemte derfor også, over Grækenland Kejseren var kristen. Og han ville ikke acceptere, at man havde disse stævner til ære for de hedenske guder. Da han jævnede Zeustemplet med jorden vendte, mange grækere sig mod ham.

 4. Marie Svar

  Roskilde festival er en af de største festivaler i Europa. Festivalen startede i 1971, hvorefter det har været et kæmpe hit for omkring 130.000 unge mennesker, der tager derhen og sover i telt i 4 dage, drikker, hører musik og laver nye venskaber samt, et godt fællesskab med andre »Her er sådan en umiddelbar følelse af fællesskab. Jeg kan sgu aldrig låne en dåseåbner derhjemme, hvis jeg mangler en, men her kan jeg låne så mange, jeg vil« siger Julie som er taget til Roskilde festival for andet år.

  I år, oplever mange unge noget andet en de har gjort andre år »Det var et sindssygt adrenalinsus, da hegnet væltede« siger Lukas på 19 år som for 3 år er her »det har aldrig været så vildt og så helt igennem fedt, at stå i kø til at komme ind. Folk havde sound bokse med, og spillede sange som alle sang med på, og det var bare en anderledes stemning i år, end det har været de andre år«
  Også inden festivalen rigtigt går i gang, er det federe end de andre år, siger flere unge mennesker.

  »Vi fik en plads i G, mand! Det er så nice!« lyder det fra Kasper og Sofie som lige er løbet for at få en god campingplads til festivalen. Mange mener at områderne C, G og L, er nogle af de bedste områder hvorimod område N er kendt som et af de dårligste «Lort! Vi skal campe i N!» siger Laura til sine venner, som ikke har været hurtige nok til at få gode pladser «Det er nede ved pishegnet. Det er nederen, siger én« »Det er møglangt væk« lyder det fra en anden.

  I år begynder det at regne allerede på dag 2. kl 6 om morgenen, »Lukas! Laura! Ida! Kom med 2 madrasser, vi skal bruge dem som både! Så vi kan sejle om kap!« råber Marcus, da han vågner om morgenen til en masse mudder udenfor, og på billedet øverst kan i se Lukas og Marcus der ”sejler” om kap mellem teltene, og taber til Laura og Ida. Heldigvis bliver det tørrere i løbet af dagen, «sidste år da det havde regnet, var der mudret og vådt resten af dagen, og det endte med at flere fra min camp tog hjem, så det er superfedt at det i år blev tørt igen så hurtigt» siger Julie som sidder og venter på at Cardi B kommer på scenen.

  Selvom mange synes regnvejret er sjovt, eller ikke særlig slemt, er der andre der er lidt mere uheldige omkring det. Nogle af områderne har nemlig fået en lidt hårdere vind. Og mange telte går i stykker, eller er fløjet helt væk fra pladsen, dog er der mange unge mennesker fra andre camps der tilbyder sovepladser, til dem der har mistet telt. Så selvom vinden har været tarvelig og ødelagt en masse telte, har den kun været god mod fælleskabet mellem de unge. »mit telt er et af dem der fløj væk, og da jeg vågnede om morgenen sad der en gruppe af mine egne teltmakkere og nogle andre som drak kaffe og kakao. Nogle piger fra G havde hørt at folks telte var fløjet væk i løbet af nattet og ville komme over med noget varm kaffe, for at varme os op og tilbyde at vi kunne sove inde ved dem« siger Emma som lige har fået et nyt telt at sove i, og en masse nye venner.

  I område C har en masse unge aftalt at man skal have neon tøj på, på 3 dag for at gøre noget anderledes en de andre år. Og det er en kæmpe succes, også hvis du ikke havde vidst at der skulle klædes ud havde planlægningspigerne, Emma, Nanna, Caroline, Emilie og Asal taget flere kufferter fyldt med neonfarvet tøj, maling, masker og knæklys. Så alle der vil være med, kunne. Selv jeg fik klædt mig ud med neonfarvet tøj og maling der lyser i mørket. Det var superfedt at være med i fælleskabet og man føler at man har kendt de her mennesker i flere år selvom man kun har kendt dem i et par dage eller endda kun i et par timer »Vi har skaffet megamange knæklys, og drengene har pakket et kæmpe anlæg ind i neonfarvet papir« siger Caroline som er en af de piger der har planlagt denne fede oplevelse.

  Selvom der er super fed stemning og en masse gode kunsterne kan det være svært at vælge hvem man skal se, da kunsterne nogle gange går på lige efter hinanden på vidt forskellige scener. Om torsdagen spiller Travis Scott og lige efter spiller vampire weekend men de spiller på to helt forskellige scener og det er svært at nå at komme hen til begge to i god tid, det ville være en af de tidspunkter hvor man bliver nød til at vælge imellem to kunsterne og så finde ud af hvordan man kan få det bedste ud af det »jeg elsker Travis Scotts musik men jeg har hørt vampire weekend siden jeg var lille og vil virkelig ikke gå glip af det« siger Asta som er i gang med at planlægge hvordan hun kan nå begge koncerter sammen med hendes venner.

  »vildt kaotisk« at løbe« siger Silje som står som en af de forreste til Travis Scott der går på scenen om en halv time, »hvis du gerne vil have gode pladser til koncerterne skal du nok komme ret tidligt og løbe derhen for ikke at stå langt væk« siger en pige som kom lidt for sent hen til koncerten

  »Jeg frygter virkelig toiletterne, og at der lugter af tis overalt. Det er altid det første, folk fortæller. Og så er her jo allerede vildt meget affald« siger Katja som endnu ikke har været på et af festivalens toiletter »ja altså indtil nu har jeg tisset i en kop og i buske« fortæller hun
  Toiletterne er nok heller ikke det mest renlige eller duftene sted på festivalen, de lugter lidt af lort og gammelt øl og der er virkelig meget affald omkring toiletterne og også opkast, som nok også er med til at give den forfærdelige lugt.

 5. Silje Svar

  Endnu en dag i helvede, endnu en dag med rædsomme mennesker. Jeg kan mærke alle øjne på mig, det føltes ligesom første skoledag forfra, utroligt nok de stadig kan have noget at stirre på. Jeg sætter mig vedsiden af Katelyn, min sædvanlig plads, hun begynder at snakke om en eller anden fest, som jeg selvfølgelig ikke var blevet inviteret med til, men jeg høre stadig ikke efter. Jeg sidder egentlig bare og tænker, jeg ved ikke hvad jeg tænker på, men jeg tænker bare. “ Hallo Aya til jorden, hørte du overhovedet efter hvad jeg lige har sagt”. “Når ja sorry, hva så”. “Mig og nogle af drengene tager ned til stranden efter skole, vil du med?”. Fuck nej om jeg skal med, jeg har stadig ar efter at havde skåret mig selv, men det behøver Katieyn ikke at vide. Jeg kommer bare på en hurtig løgn. “ Det kan jeg desværre ikke, jeg skal hjem til min farmor, hun har brug for hjælp til at flytte”. “Når ej hvor ærgerligt, måske næste gang så”. “Ja helt sikkert”. Jeg sagde bare ja til en anden gang, men jeg ved godt med mig selv det ikke kommer til at ske. Men lige nu tænker du nok nu, sagde hun lige, skåret sig selv? Det er en lang historie, men jeg fortæller den kort. Som Sagt er jeg ik ligefrem den mest kønne pige, jeg er den person som sidder bagved nede i klassen, min bedsteven er den mest populære pige på skolen, som seriøst PERFEKT!! Hun har helt gyldent blondt hår, perfekt krop, og hun er anføreren for cheerleader holdet. Så jeg forstå stadig ikke hvad hun vil med mig, men nevermind, jeg bliver også mobbet på grund af min tro og udseende, men jeg har ikke sagt noget mine forældre, fordi de lige nu har en hård tid sammen. Så i stedet for at komme ud med alle mine frustrationer, er jeg begyndt med at få selvmordstanker og jeg skære også i mig selv. Ja det er lidt af en hård tid, men jeg klarer den nok, så længe Katelyn ikke finder ud af noget.

  Jeg sidder ved spisebordet senere på dagen, med mine adoptivforældre, og ja du hørte rigtigt adoptivforældre. Vi sidder og spiser, da lige pludselig min mor siger “Mig og Far skal skilles”. Min kæbe ryger helt ned. “SKILLES” råber jeg. “Din far og jeg har haft nogle hårde tider, og voldsomme skænderier, så vi er blevet enige om det er på tide og sige farvel til hinanden”. Jeg kigger over på min far, som bare sidder med hovedet ned i maden. min mor begynder så “ Aya vi ved godt det er svært nu, både med dine biologiske forældre og det hele med mig og far, men vi håber du forstår os”. NEJ, selvfølgelig forstå jeg dem, altså hvem tror de lige de er, men jeg kigger bare tamt ned i maden. Der er gået nogle dage siden mor og far blev skilt, og det er nu på tide jeg fortæller Katelyn det. Som altid sætter jeg mig ved siden af Katelyn, og lige pludselig, lige i øjeblikket ryger du ud af min mund. “ Jeg skal flytte”. Katelyn kigger på mig med store øjne, “Hvad?, er du for real”. “Jeg er virkelig ked af det, men mine forældre er lige blevet skilt og jeg skal flytte sammen med min mor”. Jeg forventet virkelig en dårlig reaktion for hende, men hun begyndte bare at kramme mig. Og jeg kunne samtidige mærke en tåre på min skulder. “ Hvorfor sagde du ikke noget før, jeg kan slet ikke forstå hvor svært det måtte havde været for dig da du fik det afvide. Du ved jeg altid er der for dig”. WHAT, jeg havde slet ik troede det var sådan hun ville reagere. “Men lov mig vi face timer hver dag, og jeg SKAL høre alt om din første skoledag på din nye skole, når vi kommer dertil”.

  Der er gået omkring en måned nu siden sidst, mig og min mor er flyttet til et nyt hus i Washington. I Morgen er første skoledag på min nye skole, og jeg er mega nervøs. For hvad nu hvis det bare bliver ligesom på den gamle skole. Hvor alle bare nedstirre en for sygt, og begynder på rygter om en. Men altså jeg kan jo kun håbe på det bedste.

  Så det nu, jeg gør det bare. Det er game on nu for der er ingen vej tilbage. Med det samme som jeg træder ind på skolen, kommer inspektøren hen til mig “ Hej du må være Aya, jeg er Mrs Smith, men du kan bare kalde mig Lily. Det er mig som har fået æren af at vise dig rundt her i dag”. Sikkert en af de lærere som prøver at være unge med det unge, men i stedet for at virke uhøflig smiler jeg bare til hende, og lader hende føre and. “ Ja her er så din nye klasse og du skal selvfølgelig bare føle dig hjemme” Slutter hun så af med at sige inden hun åbner døren til klasselokalet. Jeg træder ind i klassen og alle begynder at stige med store øjne, “Hej du må være Aya, jeg er din klasselærer Mr Williams, du kan måske starte med at fortælle lidt om dig selv”. “Jo, emm jeg hedder Aya, jeg er 15 år og kommer fra Indien”. Læreren viser mig ned ved siden af en pige, hun introducere sig selv “Hej jeg hedder Addison, kommer du seriøst fra Indien?” “Ja, jeg blev adopteret”. “Fuck hvor nice”. Læreren råber så op, “Addison ti stille dernede”. Hun kigger over på mig, og grinet ryger ud. “Addison ti så stille og følg med i timen”. Råber han igen.

  Vi har spisepause nu og jeg står helt fortabt i kantinen, det præcis som på film, den nye pige ved ik hvad hun skal gøre af sig selv, så den eneste ide hun kan komme på er at sætte sig ude på toilettet og spise maden der. Jaer skod agtigt, men i det som jeg er på vej til at gå ud fra kantinen komme Addison løbende op til mig “Hey Aya har du ik lyst til at side med mig og mine venner?”. “Emm jo det kan jeg da godt”. Hun føre mig over til en kæmpe gruppe piger og begynder at introducerer dem for mig. “Her har vi Emma, Eve, Emily, Harper, Olivia….” og en masse andre navne. Addison snakker så op “Ja det her så skolens Volleyball hold” Typisk, selvfølig har jeg valgt at blive venner med et par volley tøser. “Og vi mangler faktisk en spiller, sååå vi tænkte på om du havde lyst til at gi det et skud?” “Ejj, det ved jeg ik lige” Men jeg har faktisk spillet på min gamle skole, og den eneste grund til jeg gjorde det hva fordi min mor plaget mig om at gå til en fritidsaktivitet nu da jeg ik havde så mange “venner”. “Kom nu…” Og en anden pige begynder så “Og vi har faktisk undersøgt lidt om at du spillede på din gamle skole…” Of course fuck fuck fuck, nu står jeg da også bare kun klemt. “Jo hvorfor ik så”. Alle pigerne hopper op og ned og jubler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.